Nederlands
FranÁais

Concerten 0110 - Antwerpen

De Gedempte Zuiderdokken, tussen de Waalse en Vlaamse Kaai, waren zondag het werkterrein voor een verdraagzaam Antwerpen. Het plein waar elk jaar ook de Sinksenfoor staat is immens groot. Dat viel vooral op in de vroege namiddag toen het plein nog zo goed als leeg was. Wel had de organisatie de gedempte dokken omgetoverd tot een echt festivalterrein: snacks en drankjes inclusief. Onbegrijpelijk dat men in Antwerpen nooit eerder op dit idee gekomen is. Ruim 40.000 mensen daagden ondanks de hevige regenval op in Antwerpen om te feesten voor verdraagzaamheid.

Het Antwerpse feest werd rond één uur afgetrapt met Abdel zonder Gel. Deze dolenthousiaste jonge Marokkaan warmde het publiek op met humor en zanglessen. The Young Gís, een hiphopbende uit Borgerhout, zette de kers op de taart met een Antwaarpse versie van Heal the World van Michael Jackson.
Op het hoofdpodium openden de Fixkes. Deze vrolijke bende uit Stabroek bracht twee nummers op akoestische gitaren. Een fijne opener waar we volgens kenners zeker en vast meer van gaan horen. Momenteel toeren ze trouwens in het voorprogramma van Stijn, die andere prettig gestoorde muzikant.

Bart Peeters, presentator van dienst op het hoofdpodium, riep de grootmeester van de kleinkunst, Wannes van de Velde, het podium op. Deze rasechte Antwerpenaar had al heel wat muziekliefhebbers voor het grote podium samengebracht. Onder een stralend zondagmiddagzonnetje bracht Wannes in zijn rasechte Antwerpse dialect oude volksliederen en flamencogetinte arrangementen. Ingetogen en aandoenlijk.

Multi-instrumentalist en frontman van De Nieuwe Snaar Jan De Smet bracht met twee muzikanten waaronder Arne Van Dongen op contrabas een toffe kindershow. Een vijftal kinderliedjes van Woody Guthrie die vlot werden meegezongen door de kinderen en ouders voor het kleine podium.
Vlak na dit kinderfeestje bouwde Leki op het hoofdpodium een party voor de oudere kinderen. Leki staat voor hiphop, soul en funk. Zeer veel dansend volk dus voor het podium!

Stef Kamil Carlens deed het met een indrukwekkend lijstje gastmuzikanten. Geike Arnaert (Hooverphonic), Tom van Laere (Admiral Freebee), Joost Zweegers (Novastar), Yasmine, Think of One, LaÔs, Axelle Red en Arsenal mochten mee het podium op. Dat leverde enkele vertederende muzikale momenten op. Zita Swoon opende zelf met een viertal eigen nummers waaronder My Bond with You and Your Planet Disco en Thinking of You all the Time.
Net zoals tijdens het afgelopen festivalseizoen was Zita Swoon absolute top! Vlak na het optreden van Carlens en de zijnen gingen de hemelsluizen letterlijk open. Door een hevig onweer met veel regen en hagel zochten verscheidene muziekliefhebbers eerder dan gepland drogere oorden op. De cafés en tentjes rond het op en rond het plein liepen in een mum van tijd vol. Toch kon deze wolkbreuk de pret absoluut niet bederven.
Hiervoor zorgden onder andere de mooie meisjes(stemmen) van Scala die op het kleine podium hun steentje bijdroegen aan het Antwerpse 0110-concert. Onder deskundige leiding van de gedreven broeders Stijn en Steven Kolacny brengen deze dames gedurfde covers van rockliedjes en pophits. In Antwerpen sloten ze hun set af met een mooie versie van Noordkaaps Ik hou van u. Verdraagzaamheid op en top!

De jongste ster van de raÔ heet Douzi. Kenners van het genre beweren dat Douzi de troonopvolger is Khaled. Op het grote podium in Antwerpen deed hij deze naam alle eer aan. Deze jongste raÔ-zanger van zijn generatie heeft nog grote toekomst voor zich liggen. Tussen Douzi en Clouseau speelden Roland & Boogie Boy de blues op het kleine podium. Ze bouwden een gezellig feestje dat goed gesmaakt werd. Ook Boogie Boy Jr. feestte met zijn vader op het podium mee.

Net zoals die tientallen keren in het Sportpaleis pakte Wauters en co de Zuiderdokken genadeloos in. Clouseau liet zich van zijn beste kan zien met meezingbare gepolijste pop. Daar gaat ze, Het zit vanbinnen en Zij is van mij is slechts een kleine greep uit het resem hits dat de band zondagavond liet horen. Wauters zong met zeer veel enthousiasme. Het feit dat ie voor zijn deelname aan 0110 al een aantal dreigbrieven mocht ontvangen, leek hem gelukkig niks te deren.

Bezieler van 0110 en frontman van dEUS had er duidelijk zin in: een ijzersterk concert was het logische gevolg. Na opener Theme from Turnpike volgden strakke kaskrakers als Instant Street, Via, Suds and Soda en Bad Timing. De duizenden aanwezigen die de helse regen van overdag en ís avonds getrotseerd hadden, kregen wat ze verdienden en mochten smullen van een muzikaal topdessert. De cover van Sonic Youths prachtnummer Youth Against Fascism dat dEUS samen met Millionaire-frontman Tim Vanhamel bracht, mogen we gerust legendarisch en onvergetelijk noemen. Natuurlijk vergeten we ook niet snel het België-duet van Tom Barman en Koen Wauters. Was het maar omdat we de combinatie absoluut ongewoon is. Wat een concert voor verdraagzaamheid al niet teweeg kan brengen. Nenieuwd naar de resultaten van de stembusslag van komende zondagÖ

(04/10/2006)
Registreer en geniet van talloze voordelen